8 παιχνιδάκια για την βελτίωση της λεπτής κινητικότητας



Την σπουδαιότητα της λεπτής κινητικότητας την έχουμε αναφέρει πολλές φορές! Στην γραφή, στο δέσιμο των κορδονιών, στα κουμπιά μας, να κλειδώσουμε μία πόρτα, να απλώσουμε τα ρούχα, να κόψουμε ένα χαρτί ή τα νύχια μας, είναι μερικές από τις χιλιάδες δραστηριότητες στις οποίες χρησιμοποιούμε την λεπτή κινητικότητα των χεριών μας. 
Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβά παιχνίδια, ή να κάνουμε περίπλοκες κατασκευές για να βοηθήσουμε ένα παιδί να βελτιώσει την λεπτή κινητικότητά του. Καθημερινά αντικείμενα μπορούν να φανούν χρήσιμα και να παίξουν σπουδαίο ρόλο. 

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια παιχνιδάκια :

 1. Σε μία θήκη για μικρά κέικ ή σε μία παγοκύστη βάλτε διάφορα χρωματιστά βαμβάκια. Το παιδί με μία λαβίδα πρέπει να τα ξεχωρίσει ανά χρώμα. 

 2. Βάλτε το παιδί να περάσει καλαμάκια σε τρύπες που θα έχετε κάνει στο καπάκι ενός ποτηριού ή να τα περάσει στις τρύπες από έναν τρίφτη. 

 3. Δανειστείτε από τον μπαμπά βίδες και παξιμάδια, και αφήστε το παιδάκι σας να βιδώσει και να ξεβιδώσει!

 4. Εδώ τα υλικά είναι ακόμα πιο εύκολα και απλά. Στραγάλια και μία λαβίδα. Και αν θέλετε να γίνει πιο δημιουργικό το παιχνίδι σας φτιάξτε ένα σχέδιο στο χαρτί, βάλτε κόλλα και κολλήστε επάνω τα στραγάλια!

 5. Αυτοκόλλητα! Όλα τα παιδάκια τα λατρεύουν! Μπορείτε να σχεδιάσετε σε ένα χαρτί τα σχήματα, αριθμούς, γράμματα ή ότι άλλο θέλετε και να κολλήσετε μικρά αυτοκολλητάκια σε όλο το περίγραμμα,  με την σειρά το ένα μετά το άλλο.

 6. Λαστιχάκια! Περάστε τα στο πόμολο μίας πόρτας, γύρω από ένα ποτήρι ή ένα κουτί. 

 7. Μετά από ένα πάρτυ γενεθλίων σίγουρα μερικά σημαιάκια - οδοντογλυφίδες θα έχουν περισσέψει. Βάλτε το μικρό σας να τα καρφώσει σε ένα σφουγγάρι. 

 8. Συνδετήρες, χαρτόνι και ξεκινήστε το παιχνίδι!


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.
www.anaptixipaidiou.gr

4 σχόλια:

Art4life είπε...

.....μακάρι αυτά να τα είχα διαβάσει 5-6 χρόνια πριν....ο γιός μου , τώρα 10, είχε θεματάκι με την λεπτή κινητικότητα, στο νηπιαγωγείο η δασκάλα του μου μου είπε ότι έπρεπε να ασκηθεί περισσότερο.....δεν καταφέραμε όμως και πολλά...το μολύβι δεν το κράτησε ποτέ σωστά, τα κορδόνια μόλις πέρυσι κατάφερε να τα δέσει, και όχι τέλεια...και τα κουμπιά ακόμα τον δυσκολεύουν....
πολύ πολύ χρήσιμη ανάρτηση!

Rena Christodoulou είπε...

ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΡΠΑΘΑΚΙ ΜΟΥ!
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΣΙΑ!!
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΚΡΑ!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

Ειρήνη Ε. είπε...

Φαίη, με παρατηρητικότητα και διάφορες μεθόδους, όπως τα παιχνίδια, μπορούν οι γονείς να εντοπίσουν εγκαίρως πιθανά προβλήματα και να βοηθήσουν στην βελτίωση ή και στην εξάλειψή τους. Ή βέβαια να ζητήσουν εγκαίρως βοήθεια από ειδικούς. Πολύ ενδιαφέρουσα η σημερινή σου ανάρτηση.
Καλό βράδυ.

Σοφία Κουλούρη είπε...

Rania ποτέ δεν είναι αργά για το παιδάκι σου! Κάντε στο σπίτι ασκησούλες για να βελτιώσει την λεπτή κινητικότητά του ! Μπορεί να μάθει να πιάνει σωστά το μολύβι του! Παίξτε πχ με μανταλάκια για να μάθει την τριποδική λαβή, βάλτε ένα βαμβάκι ή συνδετήρα ανάμεσα στον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο, χρησιμοποιήστε μία προσαρμοσμένη λαβή στο μολύβι. Να ξέρεις πως όσο καλύτερα κρατάει το μολύβι του, τόσο καλύτερα γράμματα θα κάνει και τόσο λιγότερο θα κουράζεται!!
Φιλιά!!!

www.anaptixipaidiou.gr