Επιθετικότητα στο περιβάλλον εργασίας.




Αγαπητοί φίλοι, σήμερα  θέλω να σας  παρουσιάσω ένα  ιστολόγιο που συνάντησα στον κυβερνοχώρο , που καταπιάνεται   με την  εργασιακή επιθετικότητα , ψυχολογική βία  , αγένεια , χονδροκοπιά , μειωτικά σχόλια    του θύτη απέναντι στο θύμα , στο περιβάλλον εργασίας  και φέρει τον τίτλο :     " ...Αυτοί που μπορούν...(γιατί δεν πρέπει να πληγώνει ο εργασιακός χώρος )  " 
Συγκεκριμένα  η κάτοχος  του ιστολογίου , Ερατώ αναφέρει :   

*Το φαινόμενο που εξετάζουμε εδώ δεν έχει επαρκές όνομα στη χώρα μας γι αυτό είναι και δύσκολο να αναφερθεί κανείς σε αυτό .
*Εκφοβισμός, ψυχολογική βία , κακοήθης συμπεριφορά, ηθική παρενόχληση, εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση, είναι μερικά από τα ονόματα που δίνουν όσοι θέλουν να μιλήσουν για το θέμα αυτό.
*Οι αγγλόφωνες χώρες χρησιμοποιούν την φράση workplace bullying , μια και η λέξη bullying χρησιμοποιείται από παλιά για να περιγράψει την ψυχολογική ή και σωματική βία στα σχολεία από τους "ψευτοπαλικαράδες"(bullies). Έτσι χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος όρος για να περιγράψει την ψυχολογική βία στο χώρο εργασίας.
Η φράση "εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση" είναι αρκετά σαφής για να περιγράψει το φαινόμενο και παράλληλα πολύ κοντά στην αγγλική workplace bullying.
*Το φαινόμενο μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό και να μην έχει ακριβές όνομα, όμως υπάρχει και ανθεί στις επιχειρήσεις , ιδιωτικές και δημόσιες.
*Οι ειδικοί λένε ότι συμβαίνει πιο συχνά σε χώρους εργασίας όπου οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους εργαζόμενους! " 

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο :

Ίσως κάτι  να σας  θυμήσει ..






1 σχόλιο:

Ερατώ είπε...

Καλησπέρα!
Σε ευχαριστώ για την ανάρτηση αυτή!
Το μπλογκ που αναφέρεις προβάλει ένα θέμα που δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα, αλλά είναι υπαρκτό και δημιουργεί προβλήματα...
Μάζευα πληροφορίες από το διαδίκτυο και διάβαζα βιβλία επί δύο χρόνια, ίσως και παραπάνω, για να μπορέσω να δείξω το θέμα και νομίζω πως το έχω καλύψει αρκετά.
Πιστεύω πως όλοι πρέπει να είναι ενήμεροι για το θέμα αυτό, ειδικά αν έχουν την τύχη να εργάζονται σε ιεραρχικό σύστημα.
Σε ευχαριστώ και πάλι, εύχομαι να τα λέμε συχνά!