Η τηλεόραση εμποδίζει τα παιδιά να αναπτύξουν σωστή ομιλία



Κολοβέα Κέλλυ - Λογοθεραπεύτρια
Ιστοσελίδα   Λόγου Θεραπεία
facebook


Η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας των νηπίων. Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι μειώνει τον δημιουργικό χρόνο που περνούν είτε με τους γονείς είτε με συνομηλίκους τους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτού του είδους η αλληλεπίδραση επιβραδύνει την εξοικείωση τους με την γλώσσα καθώς μπροστά στην τηλεόραση γίνονται παθητικοί δέκτες.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί με επικεφαλή τον επιστήμονα Δημήτρη Χρηστάκη, η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ομιλίας αλλά και την διάσπαση προσοχής.
Για την υλοποίηση της παραπάνω έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 329 παιδιά, ηλικίας από 2 ετών έως 4 χρονών. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα συνδέονταν κάποιες μέρες τον μήνα με ψηφιακές συσκευές. Η έρευνα διήρκησε 2 χρόνια και οι συσκευές κατέγραφαν όλα όσα τα παιδιά άκουγαν ή έλεγαν τις συγκεκριμένες  ημέρες.
Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε ώρα που τα παιδιά παρακολουθούσαν τηλεόραση άκουγαν τουλάχιστον 770 λέξεις λιγότερες συγκριτικά με αυτές που θα άκουγαν από την αλληλεπίδραση με τους γονείς τους.
O Dr. Gross επικεφαλής βρετανικής μελέτης, αποκάλυψε ότι το 22% των αγοριών και το 13% των κοριτσιών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας τους  αλλά και στην κατανόηση. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των οικογενειών έχει ανοιχτή την τηλεόραση στο σπίτι είτε αρκετές ώρες είτε όλη μέρα. 
Ο Διάλογος με τους γονείς διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών και δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα. Οι γονείς είναι απαραίτητο να ασχολούνται δημιουργικά με τα παιδιά τους και να μην τα αφήνουν να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξη της ομιλίας των παιδιών είναι από 1,5 ετών έως 5 ετών. Σε αυτό το διάστημα τα παιδιά πρέπει να δέχονται πληθώρα γλωσσικών ερεθισμάτων.
Από την πρώτη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί ο γονιός είναι απαραίτητο να του μιλάει έτσι ώστε να δημιουργηθεί στο παιδί το κίνητρο να μιμηθεί τους γονείς του.
Δεν αφήνουμε ποτέ ένα παιδί πολλές ώρες εκτεθειμένο στην τηλεόραση για να ηρεμήσουμε εμείς. Αντιθέτως, παίζουμε με το παιδί, του διαβάζουμε βιβλία, πάμε βόλτες και συζητάμε μαζί του, το βοηθάμε να αναπτύξει όλες του τις δεξιότητες.

Ο χρόνος με το παιδί είναι πολύτιμος… μην τον αφήνετε να πηγαίνει χαμένος…


11 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον
Φιλάκια ...

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου είπε...

Ευχαριστώ για την επίσκεψη σου στην ιστογωνιά μου!!!Εχει ενδιαφέρον η ανάρτηση αυτή...Είναι πολύ σημαντικό το όλο θέμα για τα μικρούλια ,η μικρή μας (μόνο 6 μηνών) αν τύχει και κοιτάξει στην οθόνη κοντεύει τα γυρίσει τον λαιμό της 360 μοίρες την ώρα που απομακρύνεται .... θέλει προσοχή γιατί τώρα έλκεται από τα χρώματα και την κίνηση αλλά μετά θα είναι δύσκολο να αποκοπεί.....Την πρωινή μου καλημέρα με φιλάκια!!!

ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ είπε...

Πολύ χρήσιμη ανάρτηση για γονείς και παιδιά!!
Ευχαριστούμε πολύ καρπαθάκι!!
Καλό απόγευμα!

rafahlia είπε...

ωραια η αναρτηση σας και αρκετα χρισιμη για τους γονεις αλλα και για τα παιδια !!!

Parents Land Gr είπε...

Ειχα ακουσει πολλα για την επιδραση της τηλεορασης στα παιδια αλλα οτι Εμποδιζει την αναπτυξη του λογου δεν το ηξερα.Φιλακια

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

@ Μαρία Έλενα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε !
Φιλιά!

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

@ Έφη Αδαμίδου Πασοπούλου, καλώς ήρθες και εσύ από το ιστολόγιο μου!
Σίγουρα , θέλει μεγάλη προσοχή!
Και πρέπει από μικρά τα παιδιά να τα κατευθύνουμε σε πιο υγιείς δραστηριότητες και όχι να τα "παρκάρουμε" μπροστά σε μια τηλεόραση για να ησυχάσουμε εμείς οι μεγάλοι..!

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

@ ΔΗΜΗΤΡΑ -ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ , να είσαι καλά Δήμητρα!
Καλά να περνάς!

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

@ rafahlia, καλώς ήρθες κορίτσι μου !
Μακάρι να βοηθήσει αρκετούς ενδιαφερόμενους αυτή ανάρτηση , και να υπάρξει μια αλλαγή προς το καλύτερο!
Πολλά φιλιά!

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

@ Ρarents Land Gr , η αλήθεια είναι ότι σχετικά με αυτή την έρευνα , είχα ενημερωθεί αρκετό καιρό πριν, όταν πραγματοποιούσα την πτυχιακή μου , που είχε ως θέμα την τηλεόραση και την επίδραση που ασκούσε στα μικρά παιδάκια..
..Όσο ζούμε μαθαίνουμε..έτσι;;
Καλά να περνάς, φιλιά!

Unknown είπε...

Παιδιά εγώ διάβαζα κάπου ότι δεν πρέπει να τα αφήνουμε καθόλου μπροστά στην τηλεόραση διότι ευθύνεται για μετέπειτα μαθησιακές δυσκολίες και ελλειμματική προσοχή! Πόση ώρα δηλ. τα αφήνετε εσείς; Ο δικός μου έχει μανία με την Peppa Pig, τα Ζουζούνια και κάτι άλλα βιντεάκια με τραγουδάκια στο YouTube...προσπαθώ να μην τον αφήνω πολύ αλλά καμιά φορά κάθεται και είκοσι λεπτά...