Παιχνίδι με τα σχήματα

Αρχική προβολή
Το παιδί τοποθετεί τα σχήματα 
Τα παιδιά της τάξης μου, από καιρό πριν είχαν  έρθει σε επαφή με τα  βασικά σχήματα  και  μπορούσαν να τα ονομάζουν.  "Τετράγωνο"  "Κύκλος"    "Τρίγωνο"   "Ορθογώνιο" .
Σήμερα  στην παρεούλα  ζήτησα από τα παιδιά να επαναλάβουν  -βλέποντας  σχετικές κάρτες -  τα σχήματα και στην συνέχεια , τους είπα ότι μπορούν να φτιάξουν με αυτά ένα σπιτάκι στο χορτάρι και έναν ήλιο. Νωρίτερα είχα φτιάξει ένα πινακάκι από κανσόν γαλάζιο χαρτί  όπου στην πίσω του πλευρά είχα τοποθετήσει ταινία για να κολλιέται στον τοίχο , επίσης έκοψα ένα ορθογώνιο πράσινο χαρτί για το χορτάρι , ένα λευκό  τετράγωνο για το σπίτι, και ένα κόκκινο τρίγωνο για την σκεπή, και έναν κύκλο για τον ήλιο. Έτσι, τους έδειξα πως μπορούν να φτιάξουν το σπιτάκι τοποθετώντας τα σχήματα (που επίσης στην πίσω πλευρά τους είχαν ταινία)  πάνω στον πίνακα  , με  κάποια σειρά...
Στην συνέχεια , κάλεσα ένα ένα παιδάκι , να τοποθετήσει  εκ νέου τα σχήματα όπως τους είχα δείξει πριν. Στις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τις επιτυχημένες προσπάθειες των παιδιών  .τοποθετώντας τα σχήματα στον αυτοσχέδιο πίνακα.
Ήταν ένα παιχνίδι που τους άρεσε ιδιαίτερα .!


Μια  μετεξέλιξη αυτού  του παιχνιδιού  είναι  και η παρακάτω, όπου  προστέθηκαν και άλλα  στοιχεία, όπως   σύννεφο, λουλουδάκια, πεταλουδίτσα κλπ
Έτσι τα παιδιά, επιπλέον  έμαθαν  και έννοιες  όπως "πάνω -κάτω"  ,   " ουρανός -γη "  .
  Αυτή  η νέα  εκδοχή  του παιχνιδιού τους αρέσει πολύ περισσότερο , μιας  και  η εικόνα φαίνεται πιο  ωραία  και ολοκληρωμένη!
Εννοείται , ότι μπορούμε  να  προσθέσουμε και άλλα στοιχεία  στο παιχνίδι μας , με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη ακόμη και να μεγαλώσουμε τον πίνακα  μας , ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας .

                    

3 σχόλια:

Eva's blog είπε...

Ειναι αυτο που λεμε βιωματικη μαθηση???

Δήμητρα είπε...

Πολύ όμορφο το σπιτάκι και γενικά το τοπίο, μπράβο σας!

Μαζί... KaPa είπε...

Μπράβο για ακόμη μια φορά γλυκιά "κυρία".Και εμένα μου αρέσει να παίζω αυτό το παιχνίδι με το μικρό μου....ενθουσιάζετε!!